Παθολόγος Κώστας Βαρδάκας

Εμβολιασμός κατά της Γρίπης


Η γρίπη αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες ιατρικών επισκέψεων και κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας –ΠΟΥ- (www.who.int) μαζί με την πνευμονία στη 7η θέση στις αιτίες θνητότητας στον αναπτυγμένο κόσμο. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που θα έρθουν σε επαφή με τον ιό της γρίπης είτε δε θα εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα είτε αυτά θα είναι πολύ ήπια, ένα μικρότερο ποσοστό εμφανίζει την πλήρη νόσο και η μειονότητα θα εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα και θα χρειαστεί νοσηλεία.

Αντίθετα ο εμβολιασμός έχει συσχετιστεί με ελάττωση τόσο της επίπτωσης της νόσου όσο και των επιπλοκών της. Ο ΠΟΥ καταβάλλει ετησίως τεράστιες προσπάθειες για να εμβολιασθούν οι άνθρωποι πριν την έναρξη της περιόδου γρίπης (περίπου Οκτώβριος κάθε έτους με Απρίλιο-Μάιο του επόμενου έτους για τους κατοίκους της Ελλάδας).

Ο ΠΟΥ λοιπόν συνιστά:

Όλοι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των έξι μηνών πρέπει να εμβολιάζονται για τον ιό της γρίπης όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινήσει μόλις το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο στην αγορά.

Όσα παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 8 ετών δεν έχουν εμβολιασθεί ποτέ στο παρελθόν ή δεν έχουν εμβολιασθεί την προηγούμενη περίοδο γρίπης πρέπει να λάβουν 2 δόσεις από το εμβόλιο σε απόσταση 4 εβδομάδων η μία από την άλλη. Τα παιδιά που έχουν εμβολιασθεί επαρκώς την προηγούμενη περίοδο χρειάζονται μια μόνο δόση του εμβολίου φέτος.

Επειδή στην αρχή τα αποθέματα εμβολίων θα είναι μικρά συνιστάται να εμβολιασθούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι >65 ετών, ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας με καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, ανοσοκαταστολή (περιλαμβανομένων των καρκινοπαθών) και αιματολογικά νοσήματα. Επιπλέον όσοι δουλεύουν σε υπηρεσίες υγείας ή όσοι φροντίζουν άτομα με χρόνια προβλήματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω πρέπει να εμβολιασθούν στην αρχή.

Οι άνθρωποι αποκτούν προστατευτικά αντισώματα σε επαρκή ποσότητα μέσα σε 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Οι παρενέργειες είναι ασήμαντες μπροστά στο όφελος τόσο σε προσωπικό αλλά κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο και συνίστανται σε τοπικό οίδημα με πόνο στην περιοχή της ένεσης και πιθανά, σε πολύ μικρότερο όμως ποσοστό, εμφάνιση γριπώδους συνδρομής, δηλαδή εμφάνιση συμπτωμάτων παρόμοια με αυτά της γρίπης).

Αντένδειξη για τη χορήγηση του εμβολίου είναι:

  1. Αλλεργία σε προηγούμενο εμβολιασμό για τη γρίπη.
  2. Σοβαρή αλλεργία στο αυγό.
  3. Παιδιά κάτω των έξι μηνών.
  4. Ασθενείς με πυρετό που οφείλεται σε λοίμωξη και σοβαρά συμπτώματα.
  5. Ασθενείς με ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre.

Υπερλιπιδαιμία

Υπερλιπιδαιμία ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται αυξημένα...