Παθολόγος Κώστας Βαρδάκας

Ασθενής με πλήρη απώλεια συνείδησης (συγκοπτικό επεισόδιο)

Μια κυρία 82 ετών με ιστορικό οστεοπόρωσης, γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, οσφυαλγίας, αρθροπλαστικής ισχίων αμφοτερόπλευρα, υπερλιπιδαιμίας και 2 νοσηλειών για πνευμονία τα προηγούμενα χρόνια, ζήτησε τη βοήθειά μας μετά από ένα επεισόδιο «ζάλης» που εμφανίστηκε στο μπάνιο κατά την ούρηση λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Η ασθενής αρνήθηκε την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, πλην μιας ήπιας ναυτίας και ερυγών (ρεψίματα) τα οποία όμως υπήρχαν από μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είχαν αλλάξει καθόλου τις τελευταίες ημέρες. Μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις προέκυψε ότι η ασθενής θυμόταν την είσοδό της στο μπάνιο όχι όμως και την έξοδο από αυτό. Ο σύζυγος δε τόνιζε πως άκουσε ένα θόρυβο και βρήκε τη σύζυγό του πεσμένη στο διάδρομο μεταξύ του μπάνιου και του υπνοδωματίου χωρίς όμως να έχει χάσει τις αισθήσεις της. Η ασθενής άρχισε να αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες αισθανόταν αδυναμία και εύκολη κόπωση, γεγονός που την ανάγκασε να περιορίσει σημαντικά την καθημερινή της άσκηση.


Από την κλινική εξέταση υπήρχε ένα τραύμα στο κεφάλι, χωρίς η ασθενής να θυμάται οποιοδήποτε χτύπημα τις προηγούμενες ώρες ή μέρες, γεγονός που υποδήλωνε πλήρη απώλεια του επιπέδου συνείδησης. Η νευρολογική εξέταση δεν έδειξε κάτι παθολογικό, η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων όπως και το ηλεκτροκαρδιογράφημα ήταν φυσιολογικά. Από την εξέταση της κοιλιάς υπήρχε ένα κυλινδρικό μόρφωμα στην αριστερή κοιλιά με συνοδή έντονη ευαισθησία στην περιοχή. Αν και η εμφάνιση των συμπτωμάτων κατά την ούρηση σε ηλικιωμένο ασθενή υποδήλωνε βαγοτονικό επεισόδιο (δηλαδή την ενεργοποίηση ενός νεύρου που αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος και ελαττώνει σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς οδηγώντας σε λιποθυμία), η παρουσία του τραύματος στο κεφάλι και η ευαισθησία της κοιλιάς απαιτούσε νευροχειρουργική εκτίμηση και περαιτέρω διερεύνηση και παρακολούθηση. Συστήθηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο.


Έγινε αξονική τομογραφία κρανίου και εγκεφάλου με ευρήματα ανάλογα της ηλικίας της ασθενούς. Οι εξετάσεις του αίματος έδειξαν αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων με πολυμορφοπυρήνωση, αύξηση της C αντιδρώσας πρωτεΐνης και της ταχύτητας καθίζησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων (όλα υποδηλώνουν παρουσία φλεγμονής). Έγινε γενική ούρων που έδειξε πολλά πυοσφαίρια και από την καλλιέργεια αναπτύχθηκε κολοβακτηρίδιο (E. coli, ουρολοίμωξη). Πάρθηκε καλλιέργεια αίματος που αργότερα βγήκε θετική για κολοβακτηρίδιο. Έγινε αξονική τομογραφία κοιλίας που έδειξε εκκολπωματίτιδα (λοίμωξη του τοιχώματος του εντέρου) και πύκνωση στις κατώτερες τομές του δεξιού πνεύμονα (πνευμονία). Τις πρώτες ώρες της νοσηλείας και για 2 μέρες εμφάνισε δεκατική πυρετική κίνηση. Η ασθενής τέθηκε σε διπλή ενδοφλέβια αντιβίωση. Μετά από μερικές μέρες η ασθενής είχε αρχίσει να ανακτά σιγά-σιγά τις δυνάμεις της, παρέμεινε απύρετη και εξήλθε από το νοσοκομείο μετά τη συμπλήρωση 14 ημερών ενδοφλέβιας αντιβίωσης λόγω της παρουσίας του μικροβίου στο αίμα (βακτηριαιμία) και την κοιλιά. Σε επανεξέταση μετά από μερικές μέρες η ασθενής ανέφερε ότι είχε ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις της.


Στην περίπτωση αυτή είναι δύσκολο να διαχωριστεί αν το συγκοπτικό επεισόδιο οφειλόταν στη βαγοτονία ή αν ήταν αποτέλεσμα της λοίμωξης σε τρία όργανα του ανθρωπίνου σώματος (πνεύμονες, νεφροί, έντερο) και της σταδιακά επιτεινόμενης αδυναμίας. Η παρουσία του μικροβίου στο αίμα μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο το μικρόβιο (κολοβακτηρίδιο στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα μικρόβιο που αποικίζει το έντερό μας) μεταφέρθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία, μια κατάσταση σπάνια σε ασθενείς με ακέραιο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπερλιπιδαιμία

Υπερλιπιδαιμία ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται αυξημένα...